СОЦІАЛІЗАЦІЯ ТА САМОРЕАЛІЗАЦІЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

25 травня 2017р.

Сьогодні є досить поширеною думка про те, що в літньому віці люди страждають від браку спілкування, що обумовлено як зростанням потреби у спілкуванні, оскільки з’являється багато вільного часу, так і скороченням соціальних зв’язків. Соціальна ізоляція, в якій з об’єктивних причин опиняється більшість осіб похилого віку, визначає потребу в спілкуванні, встановленні нових контактів у зміненому соціальному оточенні, причому в інтересах сучасної літньої людини переважає спілкування поза сім’єю в поєднанні з різними видами творчості та дозвілля.

Спілкування у похилому віці має особливе значення порівняно з іншими віковими періодами. Вважається, що до старості людина частково втрачає здатність контактувати і коло її спілкування звужується. Однак це не завжди так. ВОБФ «Карітас-Волинь» створив для учасників проекту учасників проекту «Соціалізація та реінтеграція жертв націонал-соціалізму» (за підтримки Фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє») умови для вільного різноманітного спілкування осіб старших вікових груп між собою, з духовенством, представниками трудових колективів, з молодшим поколінням. Участь у проекті сприяє згуртованості осіб старшого покоління, задоволенню їх пізнавальних і культурних інтересів; збереженню та підвищенню загального інтелектуального рівня; залученню літніх людей до процесів виховання, духовно-морального розвитку дітей та молоді.

Учасники проекту «Соціалізація та реінтеграція жертв націонал-соціалізму» із задоволенням відвідують гуртки декоративно-прикладного мистецтва, на яких реалізують свої творчі задуми, покращують настрій та отримують маленьку радість, яка повинна бути доступна кожному – приємне спілкування. Молодші вихованці Центру для дітей і сімей ВОБФ «Карітас-Волинь» готують для людей похилого віку різноманітні виступи, концерти, присвячені пам’ятним датам. Такі заходи дають можливість кожному відчути діалог поколінь, коли старші люди передають свій життєвий досвід, а молодші пізнають в цих розповідях саме життя, а спільне чаювання дає можливість учасникам вільно спілкуватись та обмінюватися враженнями. Ще одним видом соціалізації, який практикує ВОБФ «Карітас-Волинь» є участь людей старшого віку в екскурсіях – паломницькі поїздки, відвідування історичних пам’яток, музеїв тощо. Також щотижня для учасників проекту відбуваються години духовного спілкування. Основна мета проведення таких зустрічей - вивчення Святого Письма, покращення духовного, психологічного та емоційного стану людей похилого віку. Крім цього, для цільової групи проекту організовуються покази художніх і документальних фільмів, відпочинок на природі, зустрічі з цікавими людьми, бесіди про здоровий спосіб життя та багато іншого. Люди похилого віку з радістю беруть участь у висадці дерев на алеї Пам’яті та організації фотовиставки.

Розглядаючи старість як вік розвитку, можна відмітити, що позитивна старість можлива, коли літня людина знаходить можливість реалізувати накопичений досвід у значущій для інших справі й при цьому вкладає в неї частку своєї життєвої мудрості та індивідуальності. Допомогти старшій людині виявити, підтримати та розвинути її творчий потенціал, усвідомити свої можливості – ось найважливіше завдання всіх фахівців, які працюють з літніми людьми.